ilustracija-novacFirma “Elvaco” a.d. Bijeljina podigla je kredit u visini od 6.416.258 KM. Ovo metalo-prerađivačko preduzeće, koje postoji više od četiri decenije, u procesu privatizacije, kupio je Gavrilo Bobar. Prije njegove smrti, firma je zapošljavala 200 radnika i ostvarivala uspješnu proizvodnju na više savremenih tehnoloških linija. Posljednju uplatu IRB-u imali su u maju prošle godine.

Kredit za mala i srednja preduzeća u visini od 6.000.000 KM dodijeljen je i preduzeću “Vučko” d.o.o. Pale, čiji je vlasnik nekadašnji sportski sekretar FK “Željezničar” Milomir Prović, a direktor, njegov sin Aleksandar Prović.

Nakon što dvije godine nije uplaćena nijedna rata, kompletan iznos duga, uvećan za kamatu, proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak.

Ukoliko u skorije vrijeme ne bude uplaćen taj iznos, sud će odrediti izvršenje nad imovinom hotela “Vučko”, koji raspolaže sa 75 savremeno opremljenih apartmana.

Fabrika parketa i briketa “BMD” d.o.o. Janja, kredit od 3.655.333 KM ne vraća gotovo pet mjeseci. Preduzeće se bavi primarnom i finalnom preradom drveta sa težištem na proizvodnju parketa, briketa i rezane građe. Odgovorno lice u firmi je direktor Zoran Madžarević. Cijeli iznos duga proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak.

Fabrika građevinske stolarije “Drvolik” d.o.o. Rogatica u vlasništvu Miladina Pandurevića, od IRB-a je dobila kredit u visini 3.448.000 KM. Mada se u tom preduzeću hvale da spadaju među najmodernije kompanije u okviru sektora drvne industrije i da na bazi neprekidnog razvoja ispoljavaju velike proizvodne potencijale, sa otplatom kredita kasne duže od dvije godine. Kompletan iznos duga proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak.

Iako Mesna industrija “Pajić prom” u Istočnom Sarajevu slovi za jednu od najuspješnijih firmi u tome gradu, nakon što više od tri godine nisu uplatili nijednu ratu, kredit od 3.000.000 KM proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak. Ovo preduzeće bavi se proizvodnjom mesnih prerađevina, sirovog mesa i suvomesnatih artikala, a na njegovom čelu je Slobodan Pajić.

Preduzeće “Famos” a.d. Istočno Sarajevo, u IRB-u zadužilo se za 3.000.000 KM. S obzirom na to da duže od dvije godine nisu uplatili nijednu ratu kredita, cjelokupan iznos duga proglašen je dospjelim i pokrenut je izvršni postupak. Ovaj privredni subjekat je krajem prošle godine prestao sa radom. Ubrzo je formirano novo preduzeće “Mofas”, kojeg sa 49 odsto udjela i osnivačkim kapitalom od 4,5 miliona maraka imovine, čini nekadašnji “Famos”, a ostatak od 51 odsto pripada njemačkoj firmi “Paul Bernhard” i preduzeću iz Tešnja “In tajm”. U vrijeme podizanja spornog kredita, funkciju direktora obavljao je Branko Kenjić.

“Prijedorčanka” a.d. Prijedor, na čijem čelu je direktor Nikola Vukelić, u IRB-u uzela je zajam u visini od 2.645.988 KM. Sa otplatom rata kasni više od pet mjeseci, zbog čega je podnesen zahtjev za odobravanje dodatnog grejs perioda. Preduzeće proizvodi visokokvalitetne voćne destilate i rakije, koncentrisane sokove od voća i povrća, aseptik kaše, smrznuto i sušeno voće, povrće i šumske plodove.

Mesna industrija “Leder” d.o.o. Bijeljina, vlasništvo Milana Lazarevića, od IRB-a je dobila kredit u iznosu 2.394.537 KM. Firma već dvije godine nije uplatila niti jednu ratu kredita, zbog čega je cijeli iznos duga proglašen dospjelim i pokrenut je izvršni postupak. Preduzeće “Leder” osnovano je 1990. godine, a pogon klaonice i prerade počeo je sa radom 1994. godine. Osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja mesa i proizvoda od mesa, koja podrazumijeva klanje i konfekcioniranje svježeg mesa, kao i proizvodnju mesnih prerađevina.

Javna ustanova Gerontološki centar “Slateks” u Slatini, u IRB-u je kreditno zadužena sa 2.000.000 KM. Ova firma, na čijem čelu je bio direktor Milan Perduv, u međuvremenu je likvidirana.

“Eksport-Sjemeć” d.o.o. Rogatica zadužio se za 1.973.751 KM. Posljednja uplata IRB-u bila je prije gotovo dvije godine. Preduzeće od ranije posluje sa zastojima, nekoliko puta su radnici štrajkovali, a ono što je radnicima glavni problem je to što ne znaju ko je stvarni vlasnik – Rade Nikolić ili Matija Živković, obojica iz Šapca. Osnovna djelatnost preduzeća je izrada građevinske i ostale stolarije.

Mesna industrija “Natura Vita” d.o.o. iz Blatnice kod Teslića, vlasništvo Vlade Đurića, zajam od IRB-a dobijala je u tri navrata u ukupnom iznosu 883.351 KM. Sa vraćanjem zajma od 517.767 KM, namijenjenog za poljoprivredu, kasni devet mjeseci, kao i za iznos od 330.430 KM, namijenjen za industriju prerade poljoprivrednih proizvoda. I zajam od 35.154 KM ne otplaćuje osam mjeseci.

Firma je specijalizovana za preradu mesa i mesnih proizvoda, trajnih, polutrajnih i konzervisanih, kao što su kobasice, salame, hrenovke, naresci, gulaši, sušeni i dimljeni proizvodi i trajne kobasice.

Planinsko dobro “Nevesinje” a.d. zaduženo je sa 850.000 KM, a sa vraćanjem zajma kasni godinu i po. Okružni privredni sud u Trebinju donio je rješenje krajem 2015. godine, kojim se otvorio stečajni postupak u ovom društvu, koje posljednjih godina posluje sa gubitkom i nije u stanju da izmiruje svoje obaveze. Za stečajnog upravnika imenovan je Borko Šupeta iz Istočnog Sarajeva.

Preduzeće za proizvodnju papirnih proizvoda za domaćinstvo “Conzos” d.o.o. Prijedor, od IRB-a dobilo je kredit u visini 840.000 KM. Sa otplatom duga kasni više od tri godine. Odgovorno lice u toj firmi je Sebastijan Barudžija.

Preduzeće za proizvodnju pare i električne energije “Energolinija” d.o.o. Zvornik, ima kredit u visini od 608.553 KM. Sa isplatom rata kasni tri mjeseca, a kao odgovorno lice naveden je Drago Matić.

Proizvodno trgovačko preduzeće “Jasna” a.d. Rogatica dobilo je kredit u visini od 480.000 KM, koji ne vraća tri i po godine. U dokumentima IRB-a, kao odgovorno lice naveden je Mišo Bojović, direktor.

Narodne novine